15 kihagyhatatlan étel Spanyolországban
Spanyolország a gasztronómiai élvezetek földje, ahol a különböző régiók és kultúrák ízvilága találkozik egymással.
Ha ebbe a csodálatos országba készülsz, ne hagyd ki az alábbi különleges ételeket és ízeket, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik az utazásodat!
Ha kíváncsi vagy arra, milyen rejtett kincseket érdemes megnézni Spanyolországban, olvasd el előző cikkünket is!
Paella
A paella származása Valenciáig vezethető vissza, ám mára az egyik legnépszerűbb fogás lett. Az alapja kerek szemű rizs, melyet sáfránnyal és füstölt pirospaprikával megbolondított húslevesben főznek meg.
A rizshez válogatott húsok, tenger gyümölcsök, zöldségek és babok teszik teljessé ezt az ételt.
A paella nem csak az ízek, de az együttlét és a közösség szimbóluma is Spanyolországban. Együtt fogyasztják, közös serpenyőből kanalazzák vagy tányérra adagolják. Friss salátával, citromlével vagy kenyérrel kínálják általában. Egy pohár spanyol bor vagy zamator sangria kíséretében hozza az igazi hangulatot!
Horchata
A horchata egy népszerű ital, melynek titka az izgalmas alapanyagokban rejlik. Tigrisdiókat áztatnak be, majd ízesítik fahéjjal, vaníliával. Jéghidegen tálalva az igazi, kísérve egy finom süteménnyel.
Az eredeti horchata Észak-Afrikából érkezett, de hamar meghódította Spanyolország ízvilágát a 11. században. Azóta világszerte elterjedt, s más országokban rizsből, szezámmagból vagy különféle magvakból készítik.
Patatas Brava
A patatas bravas egy hagyományos spanyol étel, ami gyakran kerül tálalásra tapas-ként. Kockákra vágott burgonyából készül, amit olívaolajban sütnek ki, majd pikáns paradicsomszósszal öntik le. A szószban füstölt pirospaprika, fokhagyma, paradicsompüré és csípős paprika található meg.
Ennek az ételnek több változata is létezik, például borsos vagy chili poros verzió Egy egyszerű, de ízletes és laktató étel!
Crema Catalana
Lágy, kényeztető élmény a crema catalana, ami emlékeztet a créme brülée ízvilágára. Egy csodás desszert tejből, tejszínből, tojássárgájából, cukorból, vaníliából és fahéjból. A tetején pedig aranyló karamell réteg van, amely ropogós örömöt hoz a krémes ízbe.
Hűtve tálalják, a kedvenc gyümölcseid társaságában, vagy egyszerűen csak magában. A crema catalana az európai desszertek legrégebbi “csillaga’, amely már a 14. században is szerepelt egy szakácskönyvben.
Jamón Ibérico
A jamón ibérico egy spanyol étel, ami a sertés szárított, sózott húsa. Azért különleges, mert az ibériai sertéseket szabadon engedik legelni tölgyerdőkben, ahol makkot és más természetes táplálékot esznek. A makkban lévő olajsav áthatja a hús zsírját, ami megadja a jamón ibérico egyedi ízét.
Vékony szeletekre vágják, és kenyérrel, sajttal, olajbogyóval vagy más tapasokkal tálalják. Különböző minőségi fokozatai vannak, attól függően, hogy mennyire tiszta ibériai fajta a sertés, és mennyi makkot evett.
A legjobb minőségű a jamón 100% ibérico de bellota, amit 100%-ban ibériai sertésekből készítenek. Ez egy finom étel, amit Spanyolországban és Portugáliában is nagyra értékelnek.
Tortilla Española
Az omlett spanyol stílusban, egyszerűen tojásból, burgonyából és hagymából készül. Spanyolországban népszerű fogás, gyakran tapasként fogyasztják, de lehet melegen vagy hidegen is fogyasztani.
A burgonyát és hagymát vékony szeletekre vágják, majd olívaolajban párolják puhára. A felvert tojásokat sózzák, és a masszának mindkét oldalát aranybarnára sütik.
Kenyérrel, sajttal, sonkával vagy más feltétekkel kínálják. Sokféle változata létezik, például a zöldpaprikás, a tonhalas vagy a sajtos verziók.
Churros
A churros egy autentikus spanyol édesség, amit a világ minden táján kedvelnek! Ez egy ropogós, sült tésztacsík, aminek kisütéséhez csillag formájú kinyomót használnak, majd megforgatják fahéjas cukorban.
A churros-t általában forró csokoládéval vagy karamellás szósszal tálalják, de már rengeteg verziója létezik ennek a finomságnak!
Leche Frita
A leche frita egy hagyományos spanyol desszert, aminek jelentése “sütött tej”. Általában húsvétkor fogyasztják, de egész évben elterjedt az országban. Étteremben, bárokban és az utcán is bármikor megtalálod.
Ez egy édes, kemény, hideg tej-puding, amit lisztbe és tojásba forgatva olívaolajban kisütnek. A héja ropogós és aranybarna, a belseje pedig krémes és lágy.
Általában porcukorral vagy fahéjas cukorral tálalják, néha vaníliafagylalttal is. Ez egy nagyon finom és népszerű spanyol desszert, amit érdemes megkóstolni!
Gazpacho
A gazpacho egy hideg leves, aminek főbb hozzávalói a paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, uborka, borecet és kenyér. Eredetileg Andalúziából származik, de ma már egész Spanyolországban és más országokban is népszerű.
Általában előételként vagy frissítőként szolgálják fel, de van, ahol főételként is fogyasztják. Tálaláskor meglocsolják egy kevés olívaolajjal, és kínálnak mellé pirított kenyérkockákat is.
Migas
A migas étel elkészítéséhez a kenyér darabokat vízbe áztatják, majd olívaolajjal és fokhagymával pirítják meg, amíg morzsás nem lesz.
Gyakran tálalják zöldpaprikával, spanyol chorizo kolbásszal, szőlővel, sült sertéshússal vagy tojással. A pásztorok találták ki régen, mert egyszerű és olcsó fogás!
Ajoblanco
Az ajoblanco szintén egy hideg leves, hagyományos kedvenc Spanyolországban, főleg Andalúziában és Extremadurában.
Mandulával, kenyérmorzsával, fokhagymával, olívaolajjal, ecettel és vízzel készül. Jól lehűtve szokták tálalni, gyakran sonkával megszórva.
Az ajoblanco az egyik legősibb gazpacho leves változata, és az arab kultúrából ered. A leves neve a fehér színre utal, amit a mandula és a kenyér ad.
Croquetas
A croquetas gazdag, krémes tölteléket tartalmaz, amiben sózott sonka darabok vannak. Ezt a tölteléket zsemlemorzsával borítják, majd kisütik, emiatt ropogós és aranybarna a külseje.
Készülhet más töltelékkel is, például tőkehal, tonhal, spenót vagy gomba. Általában tapasként szolgálják fel, de főételként is fogyasztható salátával és friss borsóval.
Salmorejo
A salmorejo egy hideg krémleves, ami Andalúzia déli részéről érkezett. Paradicsom, kenyér, extra szűz olívaolaj és fokhagyma alkotják ennek az ételnek az alapjait.
Tálaláskor kemény tojással vagy sonkával díszítik, ami kontrasztot ad a sima és krémes levesnek. A salmorejo frissítő, könnyű elkészíteni és gazdaságos étel.
Ez a leves nem csak finom és laktató, de tele van antioxidánsokkal is! Egy igazi andalúz specialitás, és különösen Córdoba városában kedvelt.
Gambas al Ajillo
A gambas al ajillo egy népszerű előétel, amit fokhagymás rákokból készítenek. Nagyon finom és könnyen elkészíthető, csupán 10 perc alatt.
Általában nagyobb királyrákot vagy tigrisrákot használnak hozzá, amiket olívaolajban, fokhagymával és chilivel sütnek meg.
Forró agyagedényben, cazuelában tálalják, friss petrezselyemmel megszórva és ropogós kenyérrel a tetején. Nyáron kiválóan illik hozzá egy hideg sör vagy száraz sherry is.
Empanada
A spanyol empanadák szuper finomak! Ez egy olyan tésztabatyu, amit sós vagy édes ízekkel töltenek meg. Különböző verziók léteznek, lehet benne hús, hal, zöldség vagy akár gyümölcs is.
Ha megtöltöttük a kedvenc töltelékünkkel, csak összezárjuk, és aranybarnára sütjük!
Kiváló előételnek vagy akár főételnek is. Mártogatós szószokkal vagy salátákkal pedig csak fokozhatjuk az élményt!