A világ legbüdösebb hala? – Ezeket a svéd ételeket (ne) próbáld ki
A svéd konyha sokkal több, mint az IKEA-ban kóstolt húsos golyók.
Egy változatos gasztronómiai örökség tárul elénk, amely a hagyományos receptektől a modern konyháig terjed.
Köttbullar
A köttbullar, vagyis a svéd húsos golyók, talán a legismertebb svéd ételek a világon. Hagyományosan marha-, sertés- és borjúhusból készülnek, és gyakran kínálják lingonberry lekvárral, friss burgonyával és tejszínes mártással. Az étel egyszerűsége és ízgazdagsága miatt sok svéd család asztalán rendszeresen megtalálható.
Gravlax
A gravlax egy másik svéd klasszikus, amely a viking kor óta létezik. A lazacot sóval, cukorral és kaporral pácolják, majd néhány napig hűtőben érlelik. A végeredmény egy selymes, ízletes hal, amelyet gyakran kínálnak hagymás-mustáros mártással és friss kenyérrel.
Kanelbullar
A svédek imádják az édességeket, és a kanelbullar, a fahéjas tekercs, az egyik legnépszerűbb. A tésztát fahéjjal és cukorral töltik meg, majd aranybarnára sütik. A kanelbullar-t gyakran kínálják a hagyományos svéd “fika” alkalmával, egy kávé vagy tea mellett.
Knäckebröd
A käckebröd, vagyis a ropogós svéd kenyér, egy hagyományos étel, amely már évszázadok óta létezik. Általában rozslisztből készül, és különböző magvakkal, például napraforgó- vagy tökmaggal díszítik. A knäckebröd-ot gyakran kínálják reggelire vagy uzsonnára sajttal, sonkával vagy más feltétekkel.
Prinsesstårta
A prinsesstårta, vagyis a hercegnőtorta, egy népszerű svéd desszert. A torta vaníliás krémmel, lekvárral és zöld marcipánnal van borítva, a tetején pedig egy rózsaszín marcipánrózsával díszítik. A princsesstårta eredetileg az 1930-as években készült, és azóta is népszerű Svédországban, különösen a születésnapokon és más különleges alkalmakkor.
Semla
A semla egy édes, fűszeres zsemle, amelyet tejszínhabbal és mandulapaszta töltelékkel töltenek meg. A semla hagyományosan a húsvét előtti böjt idején készült, de ma már az év bármely szakaszában megtalálható a svéd pékségekbe. A semla-t gyakran kínálják meleg tejjel, amelyet “hetvägg” néven ismernek.
Pytt i panna
A pytt i panna egy hagyományos svéd étel, amely apróra vágott krumpliból, húsból (gyakran maradék húsokból) és hagymából készül. A neve szó szerint “apróra vágott serpenyőben” jelentésű. A pytt i panna-t gyakran kínálják céklával és sült tojással, és népszerű reggeli vagy ebéd Svédországban.
Surströmming
A surströmming egy tradicionális svéd étel, amely fermentált heringből készül. A fermentációs folyamat során a hal erős és különleges szagot kap, ettől vált igazán “híressé”. A surströmminget gyakran kínálják krumplival, hagymával és tejföllel, és kifejezetten a késő nyári hónapokban fogyasztják.