Ezeket az ételeket próbáld ki Egyiptomban
Egyiptom felfedezése nem csak az ősi csodákra korlátozódik, hanem a kulináris kalandokra is kiterjed.
Ha vágysz gasztronómiai kalandokra, és szeretnéd megismerni az igazi egyiptomi ízeket, ne hagyd ki ezeket az ételeket.
Falafel
A falafel egy egyiptomi klasszikus kaja, úgy néz ki, mint egy sült húsgombóc, de valójában nincs benne hús. Ehelyett fava babot vagy csicseriborsót használnak.
Az eredete homályos, de úgy mondják, az ókori Egyiptomban találták ki, ahol a kopt keresztények böjt idején kerestek hús pótlékot. Azóta sok variációja létezik, a libanoniak például lencséből, az izraeliek pedig csicseriborsóból készítik. Ma már ez egy vegetáriánus, vegán finomság.
Hawawshi
Ezt a finomságot pita kenyérbe töltik, a töltelék pedig darált hús, hagyma és petrezselyem keveréke. Az igazi hawawshi fő változatai: a “baladi” (hagyományos) és az alexandriai.
A hawawshi-t egy egyiptomi hentes, Ahed al-Hawash találta ki 1971-ben. Azóta a szendvics hódít Egyiptomban és más afrikai és közel-keleti országokban, mindenhol más változattal.
Mahshi
Ez a tradicionális zöldséges étel, rizst és húst ölel át, majd paradicsomos mártásban készül el. A mahshi igazi varázsa az, hogy szinte bármit belerakhatunk, mint cukkini, paprika, káposzta, padlizsán, paradicsom vagy akár szőlőlevél.
Nem csak finom, de tápláló étel is, amit gyakran joghurttal vagy salátával tálalnak.
Mulukhiyah
Zöld, enyhén kesernyés leveles zöldség, más néven denje’c’jute, nalta jute, tossa jute vagy saluyot. Egy sűrű leves, melyet fokhagymával, korianderrel és csirkehússal főznek meg, majd fehér rizzsel vagy pitakenyérrel tálalják, mellé frissítő citromot vagy lime-ot kínálva.
Eredete az ókori Egyiptomban kezdődött, ahol a királyok és nemesek kedvenc csemegéje volt. A mulukhiyah a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is hódított.
Kibbeh
A kibbeh hasonlóan a falafelhez húsmentes, és babbal, fűszerekkel és zöldségekkel töltött gombóc. Ezt az ételt gyakran töltik bele pitakenyerekbe, salátákba vagy tahinivel, humusszal tálalják.
Az ókori oszmán birodalom egyik öröksége, és mára számos országban elterjedt, rengeteg változata létezik ennek a finomságnak.
Baklava
A baklava különlegessége, hogy a vékony tésztalapok közé dió vagy pisztácia kerül, majd finom öntettel bolondítják meg. Az oszmán konyha egyik kedvence, s mára számos országban elterjedt ez az édesség.
Eredete rejtély, lehet, hogy a 15.században a Topkapi palota konyháiban találták ki, de vannak, akik a közép-ázsiai török hagyományokat tippelik elődnek.
Egy biztos: a baklavát az egész világon kedvelik, és szinte mindenhol másképp készítik. Törökországban pisztáciából, Libanonból pedig dióból készítik.
Qatayef
Ezt az ételt főként a ramadán hónapjában fogyasztják, és egyfajta édes gombóc vagy hajtogatott palacsinta formájában tálalják. A qatayef elnevezés az arab “qataf” szóból ered, ami azt jelenti, “leszedni“. Bár az eredete nem tisztázott, valószínűleg a fatimida korból származik.
A gombócokat forró olajban sütik meg, majd forró édes sziruppal, esetleg mézzel tálalják.
Om Ali
Az om ali egy édes, tradicionális desszert, amit kenyérpudingnak is neveznek. Tejjel, vajjal, cukorral és diófélékkel adják az édes ízt.
Ezt a péksüteményt általában darabokra osztják, és összekeverik dióval, pisztáciával, kókuszreszelékkel vagy mazsolával. A tetejére pedig tejszínt, kókuszt vagy fahéjat szórnak.
Kunafa
A kunafa egy réteges desszert, ami vékony tészta szálakból áll, amiket édes sajttal vagy tejszínnel töltenek meg, majd sziruppal vagy mézzel öntik le. A tésztát finom vajjal megkenik, és kerek formában aranybarnára sütik.
Forrón tálalják, leöntve sziruppal vagy mézzel, melyet néha pisztáciával vagy kókuszreszelékkel koronáznak meg.
Sahlab
A sahlab egy egyiptomi téli tradicionális ital, amit tejjel és orchidea gyökér liszttel készítenek. Az ősi Egyiptomban már ismerték az orchidea gyökér jó tulajdonságait, ezért használták fel.
A sahlab különlegessége ízében rejlik, krémes és aromás, hiszen a tej és az orchidea liszt fahéjjal, aprított kókuszdióval, pisztáciával, sőt néha rózsavízzel van gazdagítva.