Karácsonyi utazás: Főételek és sütemények különböző országokban
Karácsonykor a világ minden táján különleges ételek kerülnek az asztalra.
Ebben a cikkben ínycsiklandó utazásra invitálunk, hogy felfedezzük, milyen főételeket és süteményeket készítenek különböző országokban a karácsonyi ünnep alatt.
Olaszország – A tenger gyümölcsei és a panettone
Olaszországban a karácsonyi vacsora gyakran a “La Vigilia” néven ismert, ahol a hagyomány szerint tenger gyümölcseit szolgálnak fel. A tányérokon gyakran megtalálható a friss hal, kagyló és polip, melyek különféle ízletes mártásokkal kínálnak. Desszertként a panettone, egy élesztős sütemény, melyet aszalt gyümölcsökkel és citrus héjjal gazdagítanak, teszi teljessé az ünnepi asztalt.
Németország – Gans és Stollen
Németországban a karácsonyi asztal középpontjában gyakran a sült liba, azaz a Gans áll. Fűszerezett almával, gesztenyével és majorannával töltik meg, hogy ízletes és omlóst húst kapjanak. Desszertként a stollen, egy sűrű, élesztős sütemény kerül az asztalra, melyet aszalt gyümölcsökkel, dióval és porcukorral díszítenek.
Mexikó – Tamales és a Buñuelos
Mexikóban a karácsonyi étkezések középpontjában a tamales áll, mely kukoricatésztából készült, hússal, sajttal, vagy gyümölcsökkel töltött étel, amit kukoricahéjba csomagolnak és gőzben főznek. Desszertként a buñuelos, egy ropogós, fahéjas és cukros sütemény szolgálja ki az édesszájúakat.
Magyarország – Halászlé és bejgli
Magyarországon a karácsonyi asztal egyik főszereplője a halászlé, melyet friss pontyból, paprikából és más fűszerekből készítenek. A bejgli, egy élesztős tésztából készült tekercs, melyet dióval vagy mákkal töltenek meg, ez a magyar karácsony elmaradhatatlan receptje.