Mit és hol egyél Párizsban?
Párizs, a romantika és a divat városa, nemcsak csodálatos látnivalókat nyújt, hanem egy igazi kulináris paradicsom is.
A francia konyha nemzetközileg is elismert, ha ellátogatsz ide, érdemes kipróbálnod a város különleges ételeit és finom falatjait. De merre indulj és mit érdemes megkóstolni? Összegyűjtöttük a legkülönlegesebb fogásokat és a legjobb helyeket, ahol megtalálhatod őket!
Pain au Chocolat
Ha rajongsz az édes ízekért, akkor a pain au chocolat igazi kulináris örömforrás lesz számodra! Ez a vajas, leveles tésztás édesség, egy igazi francia péksütemény, amiben a csokoládé és a tészta tökéletes kombinációban vannak. Reggelire fogyasztva az igazi, frissen sütve egy pékségből!
Ha Párizsban jársz, íme pár hely, ahol nagyon finom ez az étel:
- Du Pain et des Idées: A 10. kerületben rejtőzik ez a hely, ami nem más, mint egy kézműves pékség. Itt minőségi alapanyagok és mennyei finomságok várnak! A pain au chocolat itt omlós és tele van csokival.
- Des Gâteaux et du Pain: A 7. kerületben található pékség igazi luxus élményt nyújt! A pain au chocolat kiváló, de bármit is próbálsz ki, teljesen oda leszel ezért a pékségért!
Macaron
Franciaország édes élményei között található ez a különleges desszert, azaz a macaron. Ez a sütemény a könnyű habcsók és krémes töltelék kombinációja, amely nem csak színpompás, hanem elegáns is. A macaronokat számtalan ízben kaphatod meg, így mindenki megtalálhatja a saját kedvencét.
Honnan is ered ez a finomság? A macaron eredete Olaszországig vezethető vissza, ahol a 15.században egy maccarona nevű tésztát alkalmaztak. Ám a desszert a 17. században vált igazán népszerűvé, amikor Franciaországban megjelent az első írásos receptje. A macaron, ahogy ma ismerjük, a 19. században nyerte el jelenlegi formáját Párizsban. Ha Párizsban jársz, íme néhány hely, ahol ezekkel a finomságokkal találkozhatsz:
- Pierre Hermé: Ez a legendás cukrászda több helyen is megtalálható Párizsban. Itt a különleges ízvilág és a fantasztikus kombinációk uralkodnak, mint például a rózsa-licsi-francia krémes vagy a csokoládé-passiógyümölcs. A Pierre Harmé macaronok puhák és selymesek, és mindig frissen készülnek.
- Ladurée: Ez a történelmi pékség már több mint 150 éves lenyűgözi az édesszájúakat, és az egyik legismertebb macaron márka. A Ladurée macaronok hagyományosabb ízekben pompáznak, mint például a vanília, a málna vagy a pisztácia.
Croissant
Franciaország egyik legismertebb és legkedveltebb péksüteménye a croissant. Ez a vajas rétegekkel gazdagított tészta, amelyet félhold alakúra hajtogatnak, nem csak Franciaországban, de a világ számos más részén is méltán kedvelt.
Bár a croissant gyökerei Ausztriáig vezethetők vissza, ahol a kipferi nevet viselte, de igazi fénykorát itt, Párizsban érte el. Azóta pedig a kávézók és a reggelik szerves része!
Párizsban érdemes több helyen is megkóstolni, hogy a legjobb ízélményben lehessen részed, de itt van pár pékség, ahol kiváló a croissant!
- La Maison d’Isabelle: Ez a hely a “legjobb croissant Párizsban és környékén” díjat nyerte el 2018-ban. Itt különleges patkó alakú croissantok várnak, ropogós héjjal és omlós tésztával.
- La Patisserie Cyril Lignac: Cyril Lignac híres séf és Benoit Couvrand cukrász közös vállalkozása, melynek több üzlete is található Párizsban. A croissantok itt szintén patkó alakúak, és különleges ropogós héjjal rendelkeznek.
- Mamiche: Bár technikailag ez a hely egy kenyérsütő, az itteni croissantok egyszerűen kiemelkedőek. Könnyűek, levelesek és nem zsírosak, így tökéletes választás bárki számára!
Kouign Amann
Ez a réteges tésztából készült breton sütemény egy igazi varázslat. Elkészítése hosszú folyamat, mert a tészta lassan sül, a cukor pedig karamellizálódik, de az ízélménye fenomenális: a sütemény kívül ropogós, belül pedig puha!
Ha Párizsban szeretnéd megkóstolni ezt az édes csodát, nem lesz nehéz dolgod. Több helyen is felfedezheted a kouign amann különlegességét. A Notre Dame de Paris közelében található La Maison d’Isabelle pékség kiemelkedő értékeléseket kapott a kouign amann-járól. De ha a Marais negyedben jársz, ne hagyd ki a Yann Couvreur cukrászdát sem, mely szintén kiváló kouign amann-t kínál.
Éclair
Ezt a hosszú, csodás ínyencséget choux tésztából készítik, amit krémmel vagy pudinggal töltenek meg, majd fondant mázzal vonnak be. Az éclair ízvilága szinte végtelen, de talán a csokoládés éclair a legnépszerűbb. Eredetileg Lyonban jött létre, ahol pain á la Duchesse (hercegnői kenyér) vagy petite duchesse (kis hercegnő néven ismerték).
Az Egyesült Államokban a Dunkin’ Donuts Long John fánkokat éclairként árusít. Az Éclair Napot az Egyesült Államokban június 22-én ünneplik.
Párizsi kalandod során ne hagyd ki az éclair élvezetét! A L’Eclair egy hangulatos kávézó és étterem a 7.kerületben. Itt különféle ízű éclairok várnak, mint például az eredeti, csokoládés, zöld teás vagy mézes vajas. A másik szuper hely a L’Eclair de Genie, ennek a cukrászdának a kínálatában megtalálod a klasszikus csokoládés és kávés mellett a málna-pisztácia, a citrom-bazsalikom, a sós karamell vagy az epres-bazsalikomos éclair különlegességeit.
Souffle
A soufflé egy sütőben készült tojás alapú étel. Ez a fogás a francia konyha egyik legjellegzetesebb ínyencsége. A souffle neve a francia souffler múlt idejű nevéből ered, melynek jelentése: “fújni”, “lélegezni”, “felfújni” vagy “felpuffasztani”. Az elkészült soufflé-t érdemes frissen fogyasztani vagy tálalni, hiszen gyorsan összeeshet.
Ha Párizsban jársz, próbáld ki a Le Souffle éttermet, ahol 1961 óta főznek ízletes souffle-t, mind sós, mind édes változatban.
Cannelé
Bordeaux-ban készült egy apró, hengeres sütemény, amelynek neve cannelé. Ez a francia édes kis finomság kívül ropogós, belül pedig omlós. Általában desszertként vagy teadélutánokon kínálják. Ez a finomság eredetileg a 18.században kolostorokban készült, a szerzetesnővérek a lisztet és a tojást a borospincékben találták meg, ahol a bort hordókban tárolták. A rumot pedig az érkező hajósoktól szerezték be, ami ízében különlegessé tette ezt a csemegét.
Párizs városában számos helyen megkóstolhatod ezt a finomságot, például a La Patisserie des Reves-ben, ami egy modern cukrászda és változatos ízű cannelé-kat kínál, mint például csokoládés, vaníliás vagy karamellás. A süteményeket színes csomagolásban kapod meg, de helyben is élvezheted ezt a süteményt.
Egy másik kiemelkedő hely a Lemoine, ahol a hagyományos cannelé receptet követi, és minden nap frissen sütik a finomságokat! A cannelé-k mellett más bordeaux-i specialitások is várnak, mint például a macaron vagy a mille-feuille.
Coq au vin
Ha a hagyományos francia konyha szerelmese vagy, akkor ne hagyd ki a coq au vin páratlan ízélményét! Ebben az ételben csirkét vagy kakast párolnak vörösborban, szalonnával, gombával és fűszerekkel, neve pedig egyszerűen azt jelenti, kakas borban.
A coq au vin eredete nem egészen tisztázott, de néhány forrás szerint egészen a római időkig nyúlik vissza. A 20.században azonban a coq au vin népszerűsége megnőtt, különösen, amikor a francia szakácsok, mint például Auguste Escoffier és Julia Child, a világnak is bemutatták ezt a fogást.
Ha Párizsban szeretnéd kipróbálni ezt az ételt, íme néhány hely, ahol biztosan kiemelkedően finom ez a fogás:
- Le Coq Restaurant: A Trocadero téren található, közel az Eiffel-toronyhoz. A tágas teraszán gyönyörködhetsz a városban, a nyitvatartás pedig 19:00 órától 0:30-ig tart. A coq au vin-t elzászi módon pácolják és tojásos tésztával tálalják.
- Auberge Bressane: Ez az étterem egy igazi középkori hangulatú fogadó, ahol az autentikus és bőséges francia konyha varázsol el. Az étlapon találkozhatsz házi készítésű fogásokkal is, mint a palacsinta suzette vagy sajtos soufflé. Az étterem nyitvatartása változhat, ezért érdemes előtte online tájékozódni!
Croque Monsieur
A Croque Monsieur egy hagyományos francia szendvics, amely a sonka és a sajt tökéletes harmóniájával kápráztat el mindenkit. A szendvics két szelet fehér kenyér között lapul, amelyeket finom sonkával és sajttal (általában gruyére vagy emmental) töltenek meg. A tetején reszelt sajt és néha besamel mártás található, ezzel megkoronázva ezt az ínycsiklandó ételt! Először 1910-ben tűnt fel ez a szendvics egy párizsi bisztró étlapján, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend a francia konyhában.
Párizsban a Fric-Frac Canal St-Martin bisztróban kipróbálhatod ezt a finom szendvicset, amiből többféle változatot is megtalálsz, például sonkával, baconnel, spenóttal vagy lazaccal töltve. Egy másik népszerű hely a Croque Moi, ahol hatalmas választékot találhatsz ebből az ételből. Akár a hagyományos sonka-sajt kombinációra vágysz, akár kreatívabb variációkra, mint a csirke, az ananász vagy a camembert, itt biztosan rábukkansz a kedvencedre!
Soupe à l’Oignon
A Soupe à l’Oignon egy hagyományos francia leves, melynek alapját a húsleves és a karamellizált hagyma képezi, melyet különleges módon sajttal és pirítóssal tálalnak. A leves két főszereplője, a karamellizált hagyma és a gőzölgő sajt együttesen varázsol különleges ízt a tányérra.
Párizsban rengeteg remek hely van, ahol kipróbálhatod ezt a finom levest, ott van például a La Jacobine, ami egy hangulatos bisztró a Latin negyed szívében, és kiváló Soupe á l’Oignon-t kínál. A leves krémes és sűrű, a sajt pedig ropogós és olvadós, mellé pedig friss kenyeret kínálnak. Egy másik remek hely a Brasserie Flotter, ami egy stílusos étterem a Concorde tér szomszédságában, és híres a tenger gyümölcseiről. Itt a soupe á l’Oignon is igazán ínycsiklandó, és kiválóan passzol a friss osztrigához vagy a homárhoz.
A hagymás leves kalandja nem ér véget, hiszen számtalan izgalmas változata létezik! Ha például vörös bort vagy konyakot adnak hozzá, az még különlegesebb ízt ad a levesnek. Néhány étteremben tojást is tesznek bele, illetve úgy tartják, hogy remek immunerősítő, így egy hidegebb napon kihagyhatatlan!